• Isten egy fiatal fehér csávó, aki olyan, mint egy akusztikus gitáros
  • A tanulmány készítői több mint 500 amerikai keresztényt kérdeztek meg
  • Az emberek sokszor kivetítik saját hitüket és jellemüket másokra, ez alól Isten sem kivétel
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Az Észak-Karolinai Egyetem pszichológusai 511 Chapel Hill-i amerikai kereszténytől kérdezték meg, hogy külsőleg milyennek képzelik Istent. Tanulmányukat a PLoS ONE nevű folyóiratban publikálták. Az eredmény szerint Isten egy fehér csávó, akinek az arca olyan, mintha a valaha látott összes fiatal lelkészt összekombinálnánk.

A végleges Isten-arcképet úgy rakták össze a tudósok, hogy több száz véletlenszerű arcképpárt mutattak a résztvevőknek, akiket arra kértek, hogy válasszák ki a két kép közül azt, amelyik szerintük jobban hasonlít Istenre. A tudósok meglepődve tapasztalták, hogy a több évszázadnyi, különböző képzőművészetek által ábrázolt idősödő, ráncos, fehér öregember helyett az emberek egy fiatalabb, lágyabb külsejű alakot képzelnek el. Ezek az arcképek tükrözik a politikai beállítottságot is: a liberálisok nőiesebbnek, míg a konzervatívok jóval keményebb vonásokkal megáldottnak látják Istent.

A politikai nézetek mellett a résztvevők saját jellemvonásai is visszaköszöntek az Istenről kialakult képeikben. A fiatalabbak egy Fiatal Istent, a szexibb külsővel megáldottak pedig egy hasonló kaliberű Istent képzelnek el, és így tovább. Az egyetlen szempont, amiben nem magukhoz hasonlították a résztvevők Istent, az a nem volt. Férfiak és nők egyaránt férfi Istent képzelnek el.

Az eredmények szerint Isten:

  • úgy néz ki, mint egy Todd nevű fickó;
  • az akusztikus gitárján játszik, amikor nem kéne;
  • legalább három pár Rainbow flip-flop papucs tulajdonosa;
  • három másodperccel tovább ölel át, mint kellene;
  • ökölpacsizik;
  • úgy gondolja, hogy meg kell nézned ezt az új kronológiával ellátott, modern szlengben íródott Bibliát;
  • azt akarja, hogy biztonságban legyél, szóval most az egyszer megengedi, hogy sört igyál a templom pincéjében.

„Az, hogy az emberek hajlamosak hinni egy rájuk hasonlító Istenben, összeegyeztethető az egocentrikus hajlamunkkal – mondja Kurt Gray professzor, a tanulmány vezető szerzője. – Az emberek sokszor kivetítik saját hitüket és jellemüket másokra, és a tanulmány azt mutatja, hogy ez alól Isten sem kivétel – az emberek hisznek egy olyan Istenben, aki nemcsak úgy gondolkodik, mint ők, de hasonlít is rájuk.”

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…