• Fontos, hogy az eddig kevesebb figyelmet kapó jelenségekre is odafigyeljünk
  • Az emberi testnek nincs ideje kellőképpen lehűlni az egyre melegebb nappalok között
  • A megváltozott klímának meglehetősen komplex hatásmechanizmusai vannak
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A jelenleg is folyamatban lévő klímaváltozást legtöbbször egyszerűen csak globális felmelegedésként szokták emlegetni, és általában a kiugróan magas nappali hőmérsékleti értékekkel és a tengerszint emelkedésével hozzák összefüggésbe. Ezek mellett azonban sok más tényező legalább ekkora hatással lehet az emberiségre, ezért fontos, hogy az eddig kevesebb figyelmet kapó jelenségekre is odafigyeljünk.

A klímaváltozás egyik ilyen – keveset említett – eleme az éjjelente mért minimum-hőmérséklet gyors növekedése. Amerikai adatok szerint az éjszakák kétszer olyan gyorsan melegszenek, mint a nappalok, ami főleg azért nagy probléma, mert így a testnek nincs ideje kellőképpen lehűlni a szintén egyre melegebb nappalok között, és ennek hosszú távon igen komoly következményei lehetnek az emberiségre nézve, hiszen egy átlagos évben a hőség már most több életet olt ki, mint bármely más természeti csapás, az árvizeket, hurrikánokat és tornádókat is beleértve.

A hirtelen jött szélsőségesen meleg időjárás az olyan területeken jelent nagyobb veszélyt, ahol eddig jellemzően hűvösebb volt az idő – például az óceánpartokon –, mert az itt élő lakosság fiziológiailag nincs hozzászokva a tartós forrósághoz. Emellett a gyerekek, az idősek és a beteg emberek is nagyobb veszélynek vannak kitéve a nagy meleggel szemben, nem is beszélve azokról a dolgozókról, akik a szabadban végzik a munkájukat, vagy a hajléktalanokról, akik a leginkább ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Ráadásul azok a megoldások, amelyek elsőre kézenfekvőnek tűnnek a hőséggel szemben – mint például a légkondicionáló vagy egy egyszerű ventilátor – végső soron csak gyorsítják a globális felmelegedést, mivel a működtetésükhöz szükséges áramot sok esetben még mindig fosszilis tüzelőanyagok elégetésével állítják elő, nagy mennyiségű, üvegházhatást erősítő gázt juttatva a légkörbe.

A klímaváltozással kapcsolatban nagyon fontos, hogy igyekezzünk minden egyes apró részletet a lehető legjobban megismerni, mert egy olyan összetett rendszerről van szó, ami már most igen komoly hatást gyakorol a mindennapjainkra, és ez a jövőben előreláthatólag csak súlyosbodni fog.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…