• Növeli az elkötelezettséget, a kreativitást és a hatékonyságot is!
  • Nagymértékű szervezettséget kíván, de megéri!
  • A cégeknek is kifizetődő a négynapos munkahét (ötnapi bérért)
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Mindannyian tudjuk, mennyire fárasztó heti 5 napban helytállni a munkahelyen. Ha mélyen magunkba nézünk, belátjuk, hogy nem vagyunk képesek mindennap 100%-osan teljesíteni. Lehetetlen napi 8 órában a maximumot nyújtani, viszont így könnyen előfordulhat, hogy olyan hibát vétünk, ami esetleg nagy anyagi veszteségbe kerülhet a cégnek. Ez nyilvánvalóan elbocsátással is folytatódhat, de egy új-zélandi kutatócsoport szerint nem kell így lennie! Ők ugyanis azt vizsgálják, milyen hatással van a munkakedvre, a hatékonyságra, és a stressztűrő képességre az, ha a dolgozók 4 napot dolgoznak változatlanul – ötnapi fizetéssel.

240 irodai dolgozóval hajtották végre az egy éves kísérletet. Megkérték őket, hogy csak 4 napot dolgozzanak (ötnapi fizetésért), majd később letesztelték, milyen hatással van ez a fent említett tényezőkre. Szerintük egy jól megtervezett négynapos rendszer nagymértékben növelheti a hatékonyságot: minden dolgozónak – alkalmazottól a menedzserig – jár egy nap szünet a hétfőtől péntekig terjedő intervallumban valamelyik napon. Tehát az a lényege, hogy mindennap vannak bent dolgozók a különböző csapatokból, így nem úsznak el a teendőkkel.

A rendszer kifejlesztése előtt minden csapatot külön megkérdeztek arról, mit gondolnak, hogyan tudják 4 napra beosztani a feladataikat, és hogyan tudják növelni így a hatékonyságot. Ezzel a módszerrel az együtt dolgozó csapatok tagjai is közelebb kerülhettek egymáshoz, mert együtt kellett kitalálniuk a megoldást. Amikor valakinek egy határidős munkája pont arra a napra esik, amikor nincs az irodában, akkor fontos erről a többieket is értesítenie, akik együtt meg tudják oldani a problémát.

Az eredmények nagyon ígéretesnek bizonyultak. Az alkalmazottak úgy érezték, hogy a főnököt érdekli az ő mentális egészségük, ezáltal sokkal elégedettebbek voltak a munkájukkal kapcsolatban. A kísérlet után jóval kevesebb dolgozónak voltak olyan gondolatai, hogy ott kellene hagynia a munkahelyet, mint a kísérlet előtt. Emellett a csapatok is sokkal összetartóbbnak bizonyultak – ahogy feljebb már szó esett erről –, hiszen együtt dolgoztak azon, hogy ne fusson ki senki a határidőből. A dolgozók sokkal elkötelezettebbek lettek, és sokkal több kreativitást vittek bele a munkájukba. A feszültség, a stressz is jelentősen csökkent az irodában. Ami pedig a legfontosabb: mindezek mellett a hatékonyság és a produktivitás nőtt! Azért voltak képesek ezeknek a tényezőknek a növelésére, mert volt motivációjuk gyorsabban végrehajtani a feladatokat.

Összességében az a következtetés vonható le a kísérletből, hogy a cégeknek is megéri bevezetni a négynapos munkahetet ötnapi fizetésért. Nem lesz számukra sem deficites, ugyanis jóllehet csökken a bevételük, de a produktivitás emelkedése ezt kiegyensúlyozza. Abban az esetben is hasznos intézkedés, ha a főnök azt szeretné bizonyítani, hogy törődik alkalmazottaival. Már csak győzzük kivárni, hogy ez a mi munkahelyünkön is bevezetésre kerüljön!

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…