• A többség azt hiszi, hogy a fiatalok folyton szexelnek, a valóságban havi 4-5 az átlag
  • De hány partnere van egy embernek életében?
  • Az Ipsos az emberek hálószobatitkait kutatta, és érdekes felfedezésekre jutott
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Meglehetősen tabudöntögető kutatást végzett nemrégiben az Ipsos az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, mit gondolnak az emberek, mennyi szexuális élményben van része egy hónap alatta 18-29 éves korosztálynak – és hogy ez mennyiben tér el a valóságtól. Az eredmény aligha meglepő: többségünk azt hiszi, hogy a fiatalok sokkal többet szexelnek, mint amennyit valójában.

A megkérdezettek átlagosan 14 szexuális aktust tippeltek egy 18-29 éves fiatal férfi havi aktivitására – a valóság, legalábbis önbevallás alapján, csupán havi 4 aktus. A többség tehát azt gondolja, hogy a fiatal férfiak kb. minden másnap – évente 180-szor – élnek nemi életet, holott a reális szám inkább az évi 50 alkalom. De ez még mindig nem a legnagyobb félreértés a kutatás szerint: az emberek ugyanis hajlamosan azt hinni, hogy a fiatal nők sokkal gyakrabban szeretkeznek, mint amennyit önbevallás alapján mondanak a korosztály tagjai.

A férfiak – talán a média, a reklámok, az internet vagy a közösségi oldalak hatására – azt gondolják, hogy a fiatal nők rendkívül gyakran szexelnek: havi 22-23 alkalommal. Ez azt jelenti, hogy a férfiak szerint egy átlagos 18-29 éves nőnek minden hétköznap és havonta 2-3 alkalommal hétvégén is van szexuális élménye, ami óriási eltérés a valós havi 5 alkalomhoz képest. A nők kicsit jobban tippelnek a saját nemük szexuális életéről, de még ők is jelentősen felülbecsülik az együttlétek számát: az Egyesült Államokban és a briteknél is 12 szexuális aktust gondoltak egy hónapra, ami még mindig több mint kétszerese az igazságnak.

Azt már sokkal jobban eltalálták az emberek, hogy hány partnerrel létesítenek szexuális kapcsolatot honfitársaik45-54 éves korukig. E tekintetben érdekes módon sokkal realisztikusabbak, sőt, szinte tökéletesen pontosak voltak a tippek. Az átlagos férfi az Egyesült Államokban 19, az Egyesült Királyságban 17, Ausztráliában pedig 16 szexuális partnerről számolt be, a megkérdezettek pedig országonként 20, 17 és 16 partnerre tippeltek – a becslések szinte tökéletesek voltak.

Már ha leszámítjuk azt, hogy a férfiak valószínűleg nem mondanak igazat, amikor arról kérdezzük őket, hány nővel voltak életük során (a kutatás csak heteroszexuális kapcsolatokkal foglalkozott). A nők ugyanis 45-54 éves korukig 8-12 partnerről számoltak be, ennek a számnak viszont nagyjából meg kéne egyeznie a férfiak 16-20 partnerével. Az eltérés magyarázata a legnagyobb valószínűséggel az, hogy a férfiak kicsit több partnert hazudnak a valós számnál, a nők pedig kicsit kevesebbet; az előbbi csoport tehát valószínűleg hencegni akar, utóbbi pedig megfelelni a „konzervatív” elvárásoknak.

Persze az is elképzelhető, hogy a férfiak és nők máshogy értelmezik a szexuális kapcsolat fogalmát, és az is, hogy a prostituáltak miatt volt a férfiaknak több aktusuk – de a legvalószínűbb mégis az, hogy a válaszadók kicsit csalnak, amikor a partnerek számáról kérdezik őket. Ez egyben rávilágít a felmérés egy gyengeségére is: nem lehetünk biztosak abban, hogy a szexualitásra vonatkozó „önbevallásos” kutatások megbízhatóak – de amíg nem akarunk mindenki hálószobájába kamerát szerelni, ez a módszer marad.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…