• A fájdalom a gyors felmelegedésből származik
  • A zománc a pép első védelmi rétegeként szolgál, a dentin pedig a „támasz”
  • A fogkrémek az enyhébb fogérzékenységet gyógyítják, bizonyos esetekben azonban ennél bonyolultabb kezelésre van szükség
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

„Az agyfagyást olyan hideg inger idézi elő, mint amikor például a fagylalt a szájpadlást érinti” – mondja Roderick Spears, a Pennsylvani Egyetem orvosi kara neurológiai osztályának klinikai orvosa. A hideg hőmérséklet érszűkületet okoz, vagyis az erek gyorsan összehúzódnak, zsugorodnak.

De nem ez okozza az agyfagyást. Ez a fájdalom a gyors felmelegedésből származik, amit értágulásnak nevezünk. Ilyenkor a véredények visszaállnak a normális méretre, hogy megakadályozzák a gyors lehűlést. Ez a jel különböző trigeminális idegeken keresztül vezet az agyba. Mivel ez a trigeminális ideg felelős az arcunk érzékéléséért, az embereknek ilyenkor gyakran a homlokukon vagy arcukon jelentkezik a diszkomfortérzet.

„A fájdalom lehet néhány másodperces, de eltarthat néhány percig is – állítja Spears. De van egy egyszerű módja, hogy elkerüld ezt a mellékhatást. Lassíts le. Egy tanulmány szerint az agyfagyás gyakrabban fordul elő, ha gyorsan eszed a fagylaltot.”

Persze ez a módszer nem segít azoknak, akiknek a foguk érzékeny a hidegre – magyarázza Panagiota Stathopoulou fogorvos. De egy egészséges fogakkal és ínyekkel rendelkező ember normális esetben nem tapasztalja a fogérzékenységet. Ha azonban mégis, az azt jelzi, hogy valami nincs rendben.

„Amikor valaki fogfájást vagy fogérzékenységet tapasztal, a fájdalominger közvetlen vagy közvetett módon kapcsolatba kerül a foggal” – hangsúlyozza Stathopoulou. A gyökércsatorna belsejében lévő szövetet pépnek hívják, és olyan idegeket tartalmaz, amelyek a hideg ételek és italok fogyasztásakor tapasztalható éles, kellemetlen érzésekért felelősek.

Számos probléma okozhat rendszeres és fájdalmas fogérzékenységet. Minden fognak különböző rétegei vannak. A külső réteg a zománcnak nevezett kemény fehér bevonat, alatta található a lágyabb, csontos, dentin nevű szövet, ami a fogak legtöbb részét teszi ki.

A zománc a pép első védelmi rétegeként szolgál, a dentin pedig a „támasz”. A dentin lyukacsos, és olyan, úgynevezett csöveket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a pép számára, hogy kommunikáljon a fog külső felületével. Normális esetben ez a kommunikáció meghatározó fontosságú, de amikor a zománc lebontja ezeket a csöveket, minden külső inger – mint például a fagylalt, a hideg sör vagy a levegő – lehetővé teszi, hogy közvetlenül a lyukacsos dentinen valósuljon meg az érzékelés.

A fog gyökereit általában védi az ínyünk. De ha az ínyünk visszahúzódik, elveszítjük a védelmet is. A visszahúzódást gyakran a túl gyakori fogmosás okozza, de ezt könnyedén kikerülhetjük a puhább fogkefével, jobb fogmosási technikával és fogkrémmel. A fogkrémek magas fluorid-, káliumtartalmúak, ezért az enyhébb fogérzékenységet gyógyítják, bizonyos esetekben azonban ennél bonyolultabb kezelésre van szükség. Stathopoulou azt mondja, hogy akinek akut fogfájása vagy tartós fogérzékenysége van, azonnal forduljon fogorvoshoz, hogy kizárhassák a súlyosabb okokat, például a lyukas vagy megrepedt fogakat.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…