• A megfázást és az influenzát nagyon könnyű összetéveszteni
  • Mégis van néhány különbség a két betegség között
  • Fontos, hogy igyekezzünk elkerülni a fertőzés lehetőségét
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Amikor folyik az orrunk, fáj a torkunk vagy köhögünk, sokszor egyből rávágjuk, hogy „meg vagyunk fázva”, pedig lehet, hogy éppen influenzásak vagyunk. Mivel nagyon hasonló tünetegyüttessel rendelkeznek, ezért valóban meglehetősen nehéz meghatározni, éppen melyiktől is szenvedünk, de a két betegség valójában sok mindenben különbözik egymástól.

A megfázás legjellemzőbb tünetei a torokgyulladás, a köhögés, az orrdugulás vagy az orrfolyás, a fejfájás és a fáradtság. A vírus a szervezetbe kerülés után nagyjából egy vagy két nap múlva válik fertőzőképessé, és a tünetek általában a fertőzéstől számított második és negyedik nap között a legerősebbek. Egy átlagos megfázás körülbelül tíz napig tart. Ezt az időtartamot nem igazán lehet lerövidíteni, de a betegség általában mindenféle különleges kezelés nélkül magától elmúlik.

Az influenza tünetei közé tartozik szintén a torokgyulladás, a köhögés, az orrdugulás vagy -folyás, a fejfájás és a fáradtság, ám ezek sok esetben kiegészülhetnek magas lázzal, hidegrázással és izomfájdalommal. Az influenzás személy már a fertőzés után huszonnégy órával maga is fertőzővé válik, és a fertőző időszak akár öt-hét napig is eltarthat. Az influenza a megfázáshoz képest sokkal hevesebb lefolyású, és több ideig – akár két hétig is – tart, viszont általában szintén nem igényel semmilyen orvosi beavatkozást. Azonban az influenza esetében gyakrabban előfordulhatnak olyan alkalmak, amikor antibiotikumos kezelésre vagy akár kórházi ellátásra is szükség lehet. Ezek a szélsőséges esetek az olyan fokozottan veszélyeztetett csoportokat érintik nagyobb valószínűséggel, mint a fiatal gyerekek, az idősek, a terhes nők, a cukorbetegek, a különböző szív- és érrendszeri betegséggel küzdők vagy egyéb krónikus betegségben szenvedők. Az influenza ellen létezik védőoltás, de mivel a különböző influenzavírusok nagyjából évente „cserélődnek”, ezért az aktuális oltás mindig csak az adott szezonra érvényes, ezt érdemes észben tartani.

Akár megfáztunk, akár influenzásak vagyunk, fontos, hogy sok folyadékot igyunk, és legalább egy napig maradjunk otthon, emellett figyeljünk a megfelelő higiéniára is. Alaposan mossunk kezet, tüsszentéskor, köhögéskor takarjuk el a szánkat és az orrunkat egy papírzsebkendővel, amit használat után azonnal dobjunk ki. Ezek mellett fontos, hogy lehetőleg ne nyúljunk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy a szánkhoz, és lehetőség szerint tisztítsuk meg a dolgokat, amikhez hozzányúltunk.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…