• Nemcsak a kutyák, a gazdáik egészségére is jó hatással van a rendszeres séta
  • Napi kétszer fél óra elég – egy ausztráliai vizsgálat szerint
  • Próbáljunk igazodni kutyánk személyiségéhez is a séta időtartamát illetően!
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Az alábbi cikk főként a kutyásoknak szól, nagyon fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk néhány íratlan szabállyal. Egyértelmű, hogy azok, akik panelházban laknak, naponta többször is leviszik sétáltatni az ebet, hiszen tudják, hogy a házban igen kicsi a mozgásterük. De mi a helyzet azokkal, akik kertes házban élnek, ahol a kis kedvenc kedvére szaladgálhat? Egy aktuális felmérés szerint nekik is el kell vinniük időnként sétálni a kutyájukat. Ez a kijelentés első látásra furcsának tűnhet, de a továbbiakban fény derül az okokra, és meglátjuk, hogy végtére is logikus a gondolatmenet.

  1. A kutyáknak a séta egyfajta (fizikai és mentális) edzés, amire szükségük van ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, valamint hogy megkönnyítsék az együttműködést a gazdájukkal.
  2. Ez segít nekik abban, hogy képesek legyenek szocializálódni más kutyákkal, tudjanak együtt játszani, növelve ezzel az állatok boldogságát.
  3. Fontos, hogy megismerjék a környékbeli szagokat, illatokat. Ha kizárólag az udvaron futhatnak, nem élhetik át a felfedezés érzését.
  4. Ezeken kívül más emberekkel is interakcióba kerülnek a séta során, ami szintén abban segít, hogy szociálisabbá váljanak, képesek legyenek kezelni a helyzetet egy idegen ember jelenlétében is.

A séta nemcsak a kutyák, hanem az emberek fizikai és mentális egészségére is kedvező hatást gyakorol:

  1. Sokan annyira el vannak foglalva a munkájukkal és a ház körüli teendőkkel, hogy nem jut idejük rendszeres mozgást végezni. Ellenben a séta remek lehetőség arra, hogy mi is kimozduljunk.
  2. A napi séta csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák kockázatát.
  3. Mi is megismerhetünk új embereket, a szociális életünk színterévé válhat a séta.
  4. Az előzőektől eltérő ok pedig, hogy az együtt töltött idő növeli a kötődést a kutya és a gazda között, ami mindkét fél boldogságát előidézi.

A kísérletet egy ausztráliai adatra építették: az ott élő kutyák 40%-át nem sétáltatják eleget, így elhíznak és/vagy egészségügyi problémákkal küzdenek. De mennyi sétára van tulajdonképpen szükségük? Ausztráliában létrehoztak egy olyan oldalt, ahova felregisztrálva egy kihívást tudunk teljesíteni: mindennap kétszer 30 perc séta a kutyánkkal augusztus 1-jétől augusztus 30-ig. Aki részt vesz az eseményen, megismerkedhet más kutyásokkal, ugyanis különféle érdekes programokat szerveznek, ahova minden regisztrálót szeretettel várnak (a belépési díjakból befolyó összeget pedig menhelyek kapják meg). Tehát szerintük napi 1 óra séta az, amire egy kutyának szüksége van.

Természetesen fontos hozzátenni, hogy minden kutya más és más egyéniség: a sétára való igényük függhet a fajtától, életkortól vagy neveltetéstől. Vannak olyan kutyák, akik irtóznak a póráztól, őket természetesen nem szabad ráerőltetni a sétára (valószínűleg egy korábbi trauma okozhatta bennük ezt a szorongást). Vannak olyanok, akik félnek az idegen kutyáktól és/vagy emberektől, erre azt a megoldást ajánlják, hogy velük éjszaka sétáljunk, hiszen akkor kevesebb negatív hatás éri őket.

Ezek után érthető tehát, miért annyira fontos rendszeresen megsétáltatni kis kedvencünket. Nemcsak nekik, hanem magunknak is jót teszünk vele. Ne hagyjuk hát, hogy annyira elszaladjon felettünk az élet, hogy napi egy órát se tudjunk feláldozni kutyánk és saját egészségünk érdekében!

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…