• Van-e hírértéke annak, ha egy várandós anyuka a kuka mellé dobja a koszos pelenkát? És ha az illető a magyar miniszterelnök lánya?
  • De vajon közszereplő-e a kormányfői családtag? És ha egyre látványosabb az apjától nem független személyes befolyása fontos és jól jövedelmező iparágakban?
  • Pulzus-kutatás a pelenkagate-ről
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Miközben a mainstream média inkább visszafogottan, vagy sehogy nem vette át a hírt, miszerint Orbán Ráhel Horvátországban egy autópálya melletti parkolóban – amúgy egy igen nagy értékű autóból – kiszállva a kuka mellé, a fűre dobta a használt pelenkát, az ügy hamar elérte a nemzeti ingerküszöböt. Bár a hírt, és a hozzá tartozó képeket egy kis, a DK-hoz köthető, mint ilyen, korlátos hatókörű blog tette közzé a hét elején, a Facebook megosztások miatt hamar országos beszédtéma lett belőle. Megszólaltak a témában Tamás Gáspár Miklóstól Bayer Zsolton át Karafiáth Orsolyáig többen, ki-ki a maga stílusában azt vitatva, elemezve, szabad-e hírt faragni egy ilyen esetből, lehet-e politikai véleményt formáló a miniszterelnöki lánygyermek viselkedése. A Ténygyár gyorskutatásban nem a véleményvezéreket, hanem a közvéleményt kérdezte meg az ügyről a Pulzus kutatási applikáció segítségével.

Az adatfelvétel mindössze két nappal az ügy nyilvánosságra kerülése után készült, a közösségi média erejét mutatja, hogy a 18-49 éves korosztály kétharmada már hallott róla. (Hogy legyen mivel összevetni ezt az adatot: a kormány és a tudományos akadémia vitájáról néhány hete hasonló módszerrel készült kutatás, az akkori adatfelvételt már mintegy két hete tartó sajtópolémia, nyilatkozatok és véleménycikkek tucatjai előzték meg,  mégis mindössze 40 százaléknyi válaszadónak volt fogalma arról, miről is van szó.)

Erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy a szaros pelenka kuka mellé dobása kevésbé elfogadható-e, ha egy közszereplő cselekszik így. Hipokrtita hozzáállás, vagy sem, mindenesetre az adatok alapján a többség mindenképpen elítéli a tettet.

A legfőbb kérdésre, miszerint kell-e az esettel foglalkoznia a médiának, a kétharmados többség válasza: igen, kell. Egyharmadnyian azt vallják, akkor is hír lenne az ügy, ha nem közszereplő követné el. Harminc százaléknál kevesebben vannak, akik szerint a pelenkagate nem való a hírek közé.

Abban viszont teljes a megosztottság, hogy lánya tette miatt kell-e felelnie az apának, Orbán Viktor miniszterelnöknek. Arra a kérdésre, hogy miután a horvát, szerb és bosnyák sajtó nagy terjedelemben foglalkozott az üggyel, a magyar miniszterelnöknek kell-e magyarázatot adnia az ügyben, 45 százalék válaszolt igennel, 45 százalék nemmel, miközben tíz százaléknyi válaszadó nem tudott felelni a kérdésre. A kormányfő eddig a közvélemény azon 45 százalékára hallgatott, akik szerint nincs dolga Orbán Ráhel tettével.

Módszertan:
A kutatásban felhasznált válaszok száma: 1000 fő. Az adatfelvétel időpontja: 2018.08.23. A Pulzus kutatási applikációban (www.pulzus.eu) feltett kérdésekre adott válaszokból létrehozott válaszadói minta a 18-49 éves magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor és végzettség szerint.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…