• Az adatgyűjtés a 2015. július 1-jétől 2018. augusztus 1-jéig tartó időszakra terjedt ki, a forrás az angol Wikipedia volt
  • Prince halálának bejelentését követően 48 órán belül több mint 11 millió oldalmegtekintést számoltak össze a szakemberek a Wikipedián
  • A Wikipedia forgalma kiválóan jelzi az adott híresség kulturális jelentőségének hanyatlását vagy éppen szárnyalását
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Amikor meghal egy híres ember, egymás után jelennek meg a cikkek, tweetek tömege méltatja az elhunytat a Twitteren, és frissül a Wikipedia.

Ez igazán komoly dolog.

De mégis mekkora horderejű? A megfelelő perspektívába illesztés érdekében vegyük egy élő ikon, Beyoncé adatlapját. A 2016 márciusa és májusa között, 48 órás időközönként regisztrált oldalelérések arról tanúskodnak, hogy amikor április 24-én felcsendült tőle a Lemonade című dal, az internet egész egyszerűen megvadult. A korábbi 30 ezres látogatottságról a tízszeresére, 300 ezerre ugrott az oldal olvasóinak száma.

Prince, Hawking

És most vessünk egy pillantást Prince-re!

A halálának bejelentését követő 48 órán belül több mint 11 millió oldalmegtekintést számoltak össze a szakemberek a Wikipédián. Halálának híre kiugróan jelentkezett a forgalomban.

A Wikipedia szerint az elmúlt három évben több mint 1300 kiemelkedő személyiséggel lett szegényebb a világ, közülük 84-en vannak azok, akiknek az oldalát több mint félmillióan keresték fel a halálukat követő első 48 órában.

Bár Prince halálhíréhez fogható figyelmet egyik sem keltett, az egy-egy híresség halálát követő oldalelérésekben mérhető érdeklődés gyakran meghaladja olyan más, nagy eseményekét, mint amilyen például az amerikai elnök beiktatása.

Bár korántsem tökéletes, a Wikipedia forgalma kiválóan jelzi az adott híresség kulturális jelentőségének hanyatlását vagy éppen szárnyalását. Érthető hát, hogy az olyan nevek, mint Princé vagy Stephen Hawkingé a halálukat követően elképesztően nagy forgalmat generálnak. Minél nagyobb a csillag (vagy a tragédia), annál inkább keresik őket.

Bourdain

Amikor a világ hírét vette Anthony Bourdain öngyilkosságának, szinte senki sem tudott bármi másról beszélni. Döbbenetes, végtelenül szomorú és váratlan volt a hír.

Napról napra tucatnyi újabb haláleset kerül bele a hírekbe. De vajon melyik híresség oldalelérése nő soha nem látott magasságokig? Ennek meghatározásához egy tipikus nap elérése az alap: ehhez kell viszonyítani a százalékos növekedést.

Az első 48 óra csak a történet egy részéről árulkodik. Speciális kapcsolatokat fejlesztünk ki, és gyakran azonosítjuk ezeket a hírességekkel. Ezért lehetett Bourdain halála ilyen hatással az amerikaiak millióira – műsora révén számtalan órán át utaztak vele együtt a világon.

És a halálát követően jobban érdeklődnek iránta, mint valaha. Az, hogy mennyi ideig marad meg egy híresség az érdeklődés homlokterében, egészen más perspektívát kap a halál hatására. Hetekben mérhető, mikor tér vissza az oldalmegtekintések száma a hétköznapi állapothoz.

De van, amikor két hónap múltan sem akar senki napirendre térni a tragikus esemény felett: a Bourdain oldala iránti érdeklődés folyamatos, és jóval magasabb szinten stabilizálódott.

Ennek több lehetséges oka is elképzelhető: talán korábban a személy viszonylag ismeretlen volt, és halálának híre irányította rá a fokozott figyelmet; esetleg a személyes tragédia helyezte új megvilágításba a bejárt életútját. Mindezt jól jelzi, ha az oldalelérések százalékos növekedésének egyhetes mozgóátlagát összevetjük a halál előtti átlaggal.

Cornell és Bennington

Négy zenész korai halála is hatalmas döbbenetet váltott ki: az ifjú rapper Lil Peep (21 évesen) túladagolta magát, a 22 éves énekest, Christina Grimmie-t egy eseményen gyilkolták meg, a két közeli barát, Chris Cornell és Chester Bennington pedig úgyanúgy akasztás útján végzett magával – alig két hónap eltéréssel.

Az élők sorából korábban távozó Chris Cornell oldalelérései akkor szöktek irgalmatlan magasságokba, amikor éppen az ő 53. születésnapján vetett véget életének a LinkinPark frontembere, Chester Bennington.

A ThePudingon megjelent írás szerzője, Russel Goldenberg szerint a halál feldolgozásának számos módja van. Ő a magáét a nyilvános reakció számszerűsítésében találta meg.

Az adatok és a módszer

Az adatok összegyűjtése és feldolgozása a Wikipedia API segítségével történt. A kiindulási pont az adott naptári év (például 2018) volt. A teljes forrás és a reprodukálható szkriptek elérhetők a Githubon.

Az adatgyűjtés a 2015. július 1-jétől 2018. augusztus 1-jéig tartó időszakra terjedt ki, a forrás az angol Wikipedia volt. Csak azokra a személyekre koncentrálva, akik a halálukat követő 48 órában 500 ezer oldalelérés fölé jutottak, és legalább ennyi volt átlagosan a 48 órányi korrigált oldalmegjelenések száma a haláluk előtt is.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…