• A nemek között még mindig igen nagy társadalmi különbségek vannak
  • Ennek sokszor csak a felületes hozzáállás az oka
  • Idővel egy adott környezetben csökkenhetnek az egyenlőtlenségek
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló


Annak ellenére, hogy folyamatosan csökkennek a nemek közötti társadalmi különbségek, sajnos még mindig vannak olyan helyzetek, ahol az előítéletek nagy szerepet játszanak. Az egyik leginkább szem előtt lévő különbség a vállalatok vezetői összetételében található, a férfiak javára. Erről a témakörről készült egy átfogó elemzés, amelynek során 59 év kutatási adatait vizsgálták, így összesen több mint 19 000 résztvevő eredményei alapján több szempontból is érdekes összefüggésekre derült fény.
Az egyik nagyon fontos tanulsága a kutatásnak, hogy a társadalmi nyomás hatására nemenként elkülönülő személyiségbeli jellemzők közül a férfiaknak „jutnak” azok – például a határozottság –, amelyek könnyebben hozzájuttathatják őket egy-egy jobb pozícióhoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenképpen alkalmasak is a feladatra, éppen ezért fontos, hogy ne csak az előadásmódjuk, hanem sokkal inkább a szakmai kompetenciájuk alapján ítéljük meg a munkavállalókat.
Itt jön a képbe egy másik alapvetőnek bizonyuló tényező, az idő. Az adatok szerint az adott közegben együtt töltött idő hossza elsimítja a nemek közötti különbségeket, ha a vezető megválasztására kerül sor. Ez vélhetően azért van így, mert minél több időt töltenek egymással az emberek, annál jobban megismerik a társaikat, így nagyobb súllyal esnek a latba a szakmai kompetenciák. Az együtt töltött idő ilyen erős hatása azért is érdekes, mert nem hogy a csoportok mérete, de még a korösszetétele sem befolyásolta ennyire az eredményeket. Ez azért lehet veszélyes, mert egy állásinterjú önmagában sokszor nem nyújt megfelelő alapot arra – nem feltétlenül csak a korlátozott idő miatt –, hogy pontos képet alkossunk az állásra jelentkező félről.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…