• A társkereső oldalakat használó emberek többsége általában saját magánál 25 százalékkal szebb/helyesebb emberekkel igyekszik kapcsolatba lépni
  • Az emberek 21 százaléka választ kap egy olyan kiszemelttől, aki illik hozzá, vagyis a kitartás kifizetődik
  • Amint két ember elkezd időt tölteni együtt, egyedi tulajdonságaik fontosabbá válnak a külső adottságokkal szemben
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló


Új kutatások azt bizonyítják, hogy azok az emberek, akik az online társkeresést választják, önmaguknál általában kívánatosabb partnereket keresnek, illetve azoknak írnak üzenetet. A társkereső oldalakat használó emberek többsége általában saját magánál 25 százalékkal szebb/helyesebb emberekkel igyekszik kapcsolatba lépni. Illetve hajlamos előre kitalálni üzenetküldési stratégiáját, és viszonylag hosszabb üzeneteket küld azoknak, akik magasabban vannak a hierarchiaszinten (vagyis vonzóbbak).
A két kutató – Elisabeth Bruch és Mark Newman – a felhasználó személy által kapott üzenetek, illetve a feladó vágyai alapján rangsorolási algoritmust használtak, hogy vizsgálják, kapcsolatban van-e a kettő egymással. A tapasztaltak alapján leszűrték: hogy ha olyan ember ír rá valakire, akit a fogadó vonzónak talál, akkor nagy valószínűséggel önmagát is kívánatosabbnak fogja látni. „Ahelyett, hogy azt fejtegetnénk, kinek mi a vonzó, ez az újfajta megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy a kinézetet attól tegyük függővé, ki kapja a legnagyobb figyelmet és kitől” – mondja Newman. A kutatók az algoritmust egy társkereső oldal felhasználóin alkalmazták New Yorkban, Bostonban, Chicagóban és Seattle-ben. Ez az algoritmus többek között rávilágít arra, hogyan viselkednek, sokszor kész stratégiát kidolgozva vetik bele magukat az online udvarlásba, például olyan módszerekkel, mint a hosszabb és rövidebb üzenetek váltakoztatása, ami egyébként megegyezik a partner iránt érzett vonzódás mértékével.

Mivel a legtöbb felhasználó többnyire nála kívánatosabb embereknek ír üzenetet, a legtöbb ilyen levél megválaszolatlan marad. „Úgy gondolom, hogy az online társkereső oldalak használata során a legtöbb ember azzal szembesül, hogy nem kap választ üzeneteire – állítja Bruch. – Ez elkeserítő lehet. De annak ellenére, hogy a válaszadási ráta sok esetben alacsony, az elemzés azt mutatja, hogy az emberek 21 százaléka választ kap egy olyan kiszemelttől, aki illik hozzá, így tehát a kitartás kifizetődik.”

Bruch szerint a tanulmány arra is rávilágít, hogy a hosszabb üzenetek küldése a vágyott társunknak nem feltétlenül mindig pozitív, még akkor sem, ha ez az általánosan elfogadott hiedelem. A vizsgált négy város közül Seattle volt a kivétel, itt a hosszabb üzenetek eredményesebbeknek bizonyultak. A többi helyen az üzenetek terjedelme nem növelte egyértelműen a válaszadás esélyét.

Tehát ha az üzenetek hosszúsága a vágy mértékét jelzi, mi ösztönzi az embereket arra, hogy megnyomják a küldés gombot? Amikor a kutatók összehasonlították a kiszemelt szépségének a pontszámát a felhasználó külső attribútumaival, összefüggést találtak az életkor, az iskolai végzettség és az etnikum között. Például az 50 évesnél idősebb férfiaknál nagyobb volt a magas pontszámot kapottak aránya, míg a külső értékelés a nőknél 18 éves kortól folyamatosan csökkent.
Bár a tanulmány megerősítette, hogy sokan olyan döntéseket hoznak, amelyek megfelelnek a társkeresős sztereotípiáknak, Bruch kiemeli, hogy ez nem örökérvényű szabály, amelyet minden egyénre rá lehetne húzni.
Valójában sokkal kiszámíthatatlanabb, hogy ki kihez vonzódik. A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy ez csak az udvariasság első és talán utolsó fázisa. Korábbi társkeresős kutatások kimutatták, hogy amint a két ember elkezd időt tölteni együtt, egyedi tulajdonságaik fontosabbá válnak a külső adottságokkal szemben.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…