• A legdrágább idei igazolás klubot sem váltott, így is beelőzte Cristiano Ronaldót
  • A top 10 igazolásból kettő is kapus volt, ez alighanem példátlan
  • A Barcelona és a Real Madrid összesen egy kapussal képviselteti magát a legdrágább 10 igazolás között
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Elkezdődtek a topbajnokságok, ideje tehát összesíteni az idei átigazolási szezon legjelentősebb fejleményeit. Amelynek csúcseseménye egyértelműen Cristiano Ronaldo klubváltása volt – a portugál világsztár a Real Madridból a Juventusba szerződött –, mégsem ő lett a szezon legdrágább játékosa.
Hanem a világbajnok Kylian Mbappé (képünkön Ronaldóval), aki már egy éve abban a klubban játszik, amely most megvette. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy 2017-ben a Paris Saint-German kölcsönvette a Monacótól a játékost, majd gyorsan megegyeztek, hogy egy évvel később 135 millió euróért az akkor már 19 éves csodacsatárMbappé véglegesen Párizsba költözik. Hogy miért volt szükség a bonyolult tranzakcióra? Elsősorban azért, hogy a PSG ne sértse meg a labdarúgó-szövetség pénzügyi fair play-re vonatkozó, egyébként is rendkívül könnyen kijátszható szabályait.

Így viszont nem Cristiano Ronaldo lett az átigazolási szezon legdrágább játékosa. Mindent elmond azonban a portugál tehetségéről és reklámértékéről, hogy 33 évesen is több mint százmillió eurót – egészen pontosan 117 milliót – fizettek érte a torinóiak. És bár Ronaldo egyelőre nem szerzett gólt új klubcsapatában, egészen biztosak lehetünk abban, hogy ez nem sokáig várat magára.

Valószínűleg nem sokan vágnák rá arra a kérdésre, hogy ki volt a szezon harmadik legdrágább játékosa, a következő választ: Kepa. A baszk kapus korábban az Athletic Bilbao hálóját őrizte, majd laza 80 millió euró ellenében váltott klubot, és igazolt a londoni Chelsea-hez. Arról már RomanAbramovics klubtulajdonost kell megkérdezni, miért engedték el a még mindig csak 26 éves belga ThibautCourtois-t a Real Madridhoz 35 millióért, hogy aztán több mint kétszer ennyiért igazoljanak hálóőrt, de lehetséges, hogy az orosz milliárdos tudja igazán, mekkora gyöngyszemet vett.
Courtois egyébként csak a 23. legdrágább játékos lett a szezonban, lehetséges tehát, hogy a zsinórban három BL-t begyűjtő királyi gárda jó üzletet csinált a belgával. Így aztán a Realnak két világszínvonalú kapusa van, legalábbis nehéz lenne azt állítani, hogy a háromszoros BL-győztesCosta Rica-i Navasrossz játékos lenne. Nem sikerült viszont a királyiaknak pótolniuk Cristiano Ronaldót, sorra mondtak ugyanis nemet a Realnak az igazán nagy sztárok – vagy klubjaik –, így aztán be kellett érniük azzal a Mariano Diazzal, aki alig több mint 20 millió eurós díjával csak az ötvenedik legdrágább játékos lett idén.

A negyedik helyre az a Thomas Lemar futott be, aki egyetlen meccset játszott a VB-n a későbbi világbajnok francia csapatban. Persze a 23 éves középpályás egyáltalán nem rossz játékos: jól cselez, gyors, és szédületes irányváltásai vannak. Lemar a Monacótól tette át székhelyét Madridba, az Atleticóhoz, amely két vesztett döntő után már nagyon szeretne BL-t nyerni. Kérdés, hogy Lemarral és a VB-döntő legjobbjának választott Griezmann megtartásával lesz-e erre esélyük.

Riyad Mahrez kapcsán sokan várták, hogy már egyből a Leicester csodaszámba menő bajnoki címét követően „elkapkodják”, de ő még két szezont lehúzott a Citynél, hogy aztán egy másik Citybe, a manchesteribe igazoljon potom 67,8 millió euróért. Hogy a Leicester jó üzletet csináltvele, ahhoz kétség sem férhet: az algériai középpályást ugyanis 500 ezer euróért szerződtették korábbi csapatától, a Le Havre-tól – így pedig 67,3 milliót eurót nyertek rajta, meg egy bajnoki címet, ami nélküle (és JamieVardy nélkül) a kiscsapatnak soha nem lett volna meg.
A világ hatodik legdrágább játékosa szintén egy kapus volt, a Romából Liverpoolba igazoló Alisson 62,5 millió euróért. A brazil alig néhány hétig birtokolta „a világ legdrágább kapusa” címet, aztán jött Kepa, és megfejelte az árát 17,5 millió euróval. Szintén a Liverpool erősített a hetedik legdrágább focistával, NabyKeitával. A guineai középpályás a Transfermarkt szerint az egyetlen olyan játékos az idei top 10-ben, akit becsült piaci értéke (65 millió euró) alatt (!) szerzett meg klubja, pontosan 60 millióért. Keita a meglepetésre Európa Liga-csoportkörös Lipcsétől érkezett a szigetországba.

A 8-9-10. helyet három középső középpályás, Fred (a Sahtar Donyecktől a Manchester Unitedbe, 59 millió euró), Jorginho (a Napolitól a Chelsea-be, 57 millió euró) és Fabinho (a Monacótól a Liverpoolba, 45 millió euró) szerezte meg. A Real Madrid legdrágább mezőnyjátékos-igazolása a 18 éves Vinícius Junior volt, akiért 45 milliót adott a királyi gárda a brazil Flamengónak, a Barcelona pedig a Sevilla elől happolta el a Bordeaux jobbszélsőjét, Malcolmot, 41 millióért.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…