• A középkorúak arca fiatalabbnak néz ki tőle, a fiatalokat idősíti a smink, a harmincasok arcán pedig nem változtat sokat
  • A (jó) smink három külső tulajdonságot emel ki: a bőr egyenletességét, az arckontrasztokat, valamint az arcvonásaink jellemzőit
  • A munkahelyeken a fiatalabbakat gyakran azért éri hátrányos megkülönböztetés, mert a koruk miatt nem tűnnek elég hozzáértőnek
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

„Általában nem használok sminket, ezért ha egy évben egyszer mégis felrakok magamra valamit, a gyerekeim szinte biztosan tesznek rá megjegyzést. Pár éve, amikor a most 11 éves gyerekem 3 vagy 4 éves lehetett, épp vacsorázni készültünk egy étterembe, ezért kicsíptem magam, és nem kevés sminket is felkentem magamra. Amikor elköszöntem a gyerekektől, és kiadtam az utolsó instrukciókat a bébiszitternek, a fiam hosszan bámult rám, majd felkiáltott: ’Anya, lány lettél!’ Ezt én természetesen dicséretnek vettem. Pár nap múlva rájöttem, mit akart ezzel mondani: sminkkel látványosan fiatalabbnak tűntem, mint amúgy.”

Mostanra kiderült, hogy a legutóbbi brit tanulmány szerint igaza volt. A tanulmányt Richard Russell jegyzi, aki Gettysburg-i Főiskola pszichológiai szakán tanít. A korábbi kutatások még azt állították, hogy a smink vonzóbbá teszi arcunkat, de azt, hogy milyen hatással van az életkor megítélésére, nem igazolták. Russel és munkatársai megpróbálták meghatározni, hogy a smink viselése befolyásolja-e a nőkön látható életkort.

Arra hogy ezt kiderítsék, először is 32 nőt választottak a 20-30-40-50-es korosztályból vegyesen. Minden nőt lefotóztak smink nélkül, majd egy profi sminkes kicsinosította őket, és azután is megörökítették őket, gondosan berendezett világítás mellett. Ezek után 132 nő nézte meg a fotókat, és értékelte a vonzerejüket egy nullától százig terjedő skálán, illetve megtippelték, hány évesek lehetnek.

A fenti képen látható arcok különböző életkorú nőké, a felső sorban smink nélkül, az alsó sorban sminkkel. „Úgy gondolom, hogy a felső sorban lévő arcok között nagyobb korbeli különbség tapasztalható, mint az alsó sor képei között. – véleményezte Russell. – Másképp fogalmazva: a felső sarokban lévő képek sokkal eltérőbbek, mint az alsó két sarokban lévők. Ez az a fajta kiegyenlítése az arcnak, amire azt mondjuk, hogy a sminktől a fiatalabb nők idősebbeknek, az idősebb nők fiatalabbaknak tűnnek.

Kutatók szerint a smink három külső tulajdonságot emel ki, ezeket mi a fiatalság jeleként érzékeljük. Ilyen a bőr egyenletessége, az arckontrasztok kiemelése (a szemek, az ajkak és az arc többi része között), valamint az arcvonásaink jellemzőinek kiemelése (például a fiatalabbaknak nagyobbak a szemeik). Érthető tehát, hogy ezeket a szempontokat figyelembe véve a smink az idősebb arcokat fiatalabbá teszi. De mi van a fiatalokkal, akik egy kis sminkkel több évvel idősebbnek nézhetnek ki?

Az egyik lehetséges válasz az, hogy a mai társadalmunkban összekapcsoljuk a sminket a felnőtté válással, tehát ha egy kisminkelt nőt látunk, rögtön arra gondolunk, hogy közelebb áll a felnőttkorhoz.

Összefoglalva: a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a smink oda-vissza befolyásolja az életkorra vonatkozó becslést. A tanulmány szerzői megemlítették az eredményeik gyakorlati megjelenését, mint például az életkor miatti munkahelyi diszkriminációt, ami nagyobb mértékben érinti a nőket, mint a férfiakat. A korosabb nők számos szakmában jelentős akadályokba ütköznek, de nemcsak nekik lehetnek nehézségeik: a fiatalabbakat gyakran azért éri hátrányos megkülönböztetés, mert a koruk miatt nem tűnnek elég hozzáértőnek.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…