• „Miért alszunk el állandóan, amikor autóban vagy más mozgó járművön utazunk?” – Christian, 7 éves, Brisbane
  • Az autópálya-hipnózis kamionsofőröknél is kialakulhat, és komoly veszélyt hordozhat magában
  • Fehér zajt keltve altató hatással van ránk az autómotorból hallható halk, monoton zúgás is
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló


Hogy miért alszunk el az autóban? Ez egy jó kérdés. Több lehetséges ok van.
Az egyik, hogy ilyenkor próbáljuk behozni azt az alváshiányt, amit éjszaka elmulasztottunk. A testünk tudja, mikor vagyunk fáradtak, és ezért folyamatosan keresi az olyan helyeket és időpontokat, amikor behozhatjuk az elmaradásunkat.

De miért van az, hogy míg egyes embereket azonnal elnyom az álom, mások éberen utazzák végig az utat?
Egyrészt mert természetesen mindenkinek más az alvásigénye. Alvást kutató orvosok szerint míg az egyik gyereknek 9 óra alvás elég, mások 11 órán keresztül képesek durmolni. Ráadásul sokaknak nincs meg az az alvásidejük, amire szükségük lenne. Tehát ha előző este eleget aludtál, nagy valószínűséggel másnap nem fogsz elaludni a kocsiban.
Másrészt vannak olyan emberek, akik tudják kezelni a fáradtságot, és könnyebben ébren tudnak maradni, míg mások képtelenek kontrollálni, mikor nyomja el őket a buzgóság.
Azért is álmosodunk el az autóban, mert nagyon hasonlít az ágyunkra. Meleg és kényelmes, ha beülünk, többnyire biztonságban és nyugodtan érezzük magunkat. Ezért ha álmos vagy, komfortosan és biztonságban érzed magad, nagy eséllyel el is alszol.

De a kényelem mellett az unalom is közrejátszik. Általában napközben elfoglaltak vagyunk, és olyan dolgokkal foglalkozunk, amik érdekelnek, ébren tartanak. Azonban egy mozgó autóban a pihenésen kívül nem sok dolgot csinálhatsz. Csak nézel ki az ablakon, és magától a látványtól elpilledsz.
Tehát az autóban töltött idő nagyban hasonlít az ágyban, elalvás előtt töltött időre. Testünk és agyunk nem csinál semmit azon kívül, hogy felkészül az alvásra, így fokozatosan lenyugszunk. A kocsiban az elméd és tested ugyanolyan halk „kábulatba” kerülhet, mint az éjszakai alvásidő alatt. Ezt néha autópálya-hipnózisnak is nevezik, ami egyébként a vezetőknél, például kamionsofőröknél is kialakulhat, és komoly veszélyt hordozhat magában.
A jármű gyengéd ringatózása elandalíthatja az utasokat. Az alvást kutató orvosok az állítják, hogy a lassú, finom mozgások elaltathatnak minket, főleg ha fáradtak vagyunk. Ez a folyamat pont úgy működik, mint amikor a babák elszenderülnek a szülők ölében. Valószínűleg mi is azért alszunk el az autóban, mert ez a mozgás arra emlékeztet minket.

De nem csak a zötyögés az, ami elringat: hasonló altató hatással van ránk az autómotorból hallható halk, monoton zúgás is. Az alvásdiagnosztikai tudósok ezt fehér zajnak hívják. A fehér zaj egy érdektelen, monoton és folyamatos zaj, amelytől könnyebben elalszunk. Sok szülő tudatosan kelt a házban valamivel fehér zajt, hogy a gyerekének álom jöjjön a szemére. És egyes felnőttek is szeretnek valami halk neszre elaludni.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…