• Az alvásnak van egy speciális szerkezete, folyamatos körforgás és váltakozás a mélyebb és felszínesebb szintű alvás között
  • A torna, a számítógépes játék vagy a tévénézés nem ajánlatos közvetlenül alvás előtt, mert izgatottságot okoz, és felpörget
  • Az alvási bénultság olyan kábulat, amelyik rögtön felkelés után jelentkezik, mivel az agyad egy része még mindig alvó állapotban van
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló


Egy jót aludni felbecsülhetetlen: többet ad, mint pusztán reggeli frissességet. Az elalvás és a felébredés bonyolult agyi folyamat, amit a mai napig nem értünk teljesen. A kutatók azt állítják, az átmenet ébrenlét és alvás között fokozatos, hiszen nem csupán le- és felkapcsolódó lámpák vagyunk.
Még ha úgy is érzed, hogy reggelig teljesen öntudatlan vagy, és az agyad és tested teljesen kikapcsol – tévedsz, ez ennél sokkal bonyolultabb. Az alvásnak van egy speciális szerkezete, folyamatos körforgás és váltakozás a mélyebb és felszínesebb szintű alvás között. Minden lépcsőfok fontos eleme alvásunknak, és ezáltal ahhoz is hozzásegít, hogy frissebben keljünk reggel. Ezért ha alvásunkat megzavarja valami, vagy nem volt elegendő, a reggeli felkelés nehezen mehet.

A legtöbb felnőttnek 7-9 óra az alvásigénye ahhoz, hogy nappal a teljesítményével a csúcsokat ostromolja. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nagymértékben hozzájárul a testi és lelki egészségünkhöz, könnyebb felkelnünk reggel, és produktívabbak vagyunk napközben.

Mindennapi szokásaid hatással vannak az alvásodra
A reggeli napfény segít felébreszteni és megtartani a tested napi ritmusát. Annak érdekében, hogy az alvás és ébrenlét két állapotát elválaszd egymástól, engedd be a reggeli napsütést, amikor felkelsz!
Éjszaka azonban nem ajánlott a túl sok fény, mert csak nehezíti az elalvást. Ez azért van, mert az erős fény elnyomja a mély álomért felelős hormont, a melatonint. Ezért nem tanácsos mobilt, tabletet vagy laptopot használni alvás előtt.
Fontos figyelni az étkezésünkre is: ha este nagyobb adagokat eszünk, az lefekvéskor nyomást gyakorolhat a nyelőcső záróizmára (ezek a nyelőcső végén lévő izmok, amelyek a gyomor visszahúzódásával megakadályozzák a sav és a gyomor tartalmának visszaáramlását), az így jelentkező gyomorégés pedig megzavarhatja az álmunkat. Ezért jó, ha az utolsó étkezésre lefekvés előtt két-három órával kerül sor, hogy legyen időnk megemészteni a vacsorát. A folyadékbevitelt is érdemes csökkenteni lefekvés előtt, hogy ne kelljen megszakítani az alvást mosdóba járással.
Bár az alkohol könnyen elálmosíthat, ha közvetlenül lefekvés előtt iszod, akkor jelentősen ronthatja az alvás minőségét. Alvás közben az alkohol miatti anyagcsere gyakoribb felébredést, izzadást, rémálmokat, fejfájást és egyéb alvászavarokat okoz. Ezért jobb, ha a lefekvés előtti négy órában kerüljük az alkoholos italok fogyasztását.

Tippek, amelyek segítenek elaludni és aludni
Lefekvés előtt csinálj stresszlevezető, feszültségoldó dolgokat. Vegyél egy forró fürdőt, olvass könyvet (papír alapút, és nem e-bookot), vagy igyál egy pohár meleg tejet. A torna, a számítógépes játék vagy a tévénézés nem ajánlatos közvetlenül alvás előtt, mert izgatottságot okoz, és felpörget.
A legjobb, ha kialakítasz egy alvási rutint, és azt következetesen betartod. A tested egy belső óra, amelyik kontrollálja az alvást és az ébredést. Ez a belső óra hatékonyan tud működni, ha kialakítasz egy állandó rutint, ezért próbálj meg mindennap ugyanakkor kelni és feküdni.
Hozz létre egy számodra kellemes alvási környezetet – legyen csendes, sötét, hűvös, kényelmes és tiszta ágyneművel.

Egy kis morcosság belefér
A felkelés utáni 15 perc még a legjobbaknak is gondot okozhat. Azért, mert az agyad még nem működik megfelelően. Ezt a jelenséget nevezik alvási bénultságnak. Olyan kábulat, amelyik rögtön felkelés után jelentkezik, mivel az agyad egy része még mindig alvó állapotban van.
Az alvási bénultság segít abban, hogy vissza tudjunk aludni, amikor felébredünk valami miatt. De amikor hirtelen megszólal az ébresztő vagy a telefon, és felkelünk, az alvási bénultság hatással lehet a kognitív képességre, hogy válaszolni tudjunk az ébresztőre vagy a mobilra. Az alvásparalízis erősségét befolyásolja az alvásvesztés, a napszak, illetve, hogy milyen mély alvásban voltunk.
Tehát ha számodra szenvedés minden reggel, és nehezen kelsz ki az ágyból, biztosítsd a minőségi alvást, és szánj egy kis időt arra, hogy fokozatosan térj magadhoz!

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…