• Oldja a stresszt, jó érzéssel tölt el, és kibeszélhetjük a barátainkkal a legújabb részt
  • Az árnyoldal, hogy túl sok időt töltünk vele, túlságosan kötődünk a szereplőkhöz, és az évad végét veszteségként éljük meg
  • A negatívumok azonban elkerülhetők
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló


Az olyan műsorszolgáltatók megjelenése, mint a Netflix vagy a Hulu elkényeztette a sorozatrajongókat. Egy új évad összes részének kiadásával már a megjelenés napján vagy hetében végignézhetjük az epizódokat, attól függően, hogy hány részes az évad. A sorozatdarálásnak, angolul binge watching-nak megvannak az előnyei és hátrányai is – ezeket vesszük sorra.

A pozitívumok
A sorozatnézés csökkenti a stresszt, ideiglenes menekülőutat biztosít ugyanis a mindennapi problémák elől. Dr. John Mayer klinikai pszichológus szerint úgy működik, mintha egy acél ajtó lenne, amelyik elzárja előlünk a nehézségeket. Ha egymás után nézzük az epizódokat, elhatalmasodik rajtunk a jó érzés, az olyan élvezetes tevékenységek közben ugyanis, mint amilyen a sorozatnézés, az agyunk dopamint termel. Ennek a kémiai anyagnak a hatására egy jóleső, örömteli állapotba kerül a testünk, ezt pedig újra és újra át akarjuk élni. A dopamin utáni sóvárgás tesz minket sorozatfüggővé.
A sorozatnézés elsősorban nem társas tevékenység, mégis segítheti a barátságok kialakítását azáltal, hogy beszédtémát teremt másokkal. A sorozatok révén olyan emberekkel is megismerkedhetünk, akikkel egyébként nem lenne más közös témánk. Ráadásul sokszor érezheti magát úgy az ember, hogy kimarad valamiből, ha nem nézi az adott közösség kedvenc sorozatát.
A sorozatdarálás a munka szempontjából is hasznos lehet. Ha ugyanis a kedvenc karaktered hasonló jellemvonásokkal rendelkezik, mint te, vagy hasonló karrierutat választott, akkor a virtuális példaképeddé válhat, és ez segíthet motiválni a munkád során is.

Negatív következmények
A University of Toledo egyik tanulmánya szerint azok, akik egyben ledarálnak egy sorozatot, hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra. Miután kifogytak az epizódokból, a hiányt valódi veszteségként élik meg, akárcsak egy kapcsolat végét. Ráadásul, mivel a sorozatnézés legtöbbször magányos tevékenység, a sorozatfüggők elszigetelődnek a környezetüktől, és egyedül maradnak a rossz érzéseikkel.
Miközben a valós emberektől elszigetelődnek, a sorozatbéli karakterekhez közel kerülnek. A kitalált szereplőkkel kiépített kapcsolatot paraszociális kapcsolatnak nevezik. Dr. Gayani DeSilva pszichiáter szerint az agyunk minden, akár valós, akár a tévében látott vagy egy regényben olvasott eseményt valós emlékként kódol. Így, bár a sorozatban látott szereplő kitalált figura, a hozzá fűződő kapcsolatunkat nagyon is valósnak éljük meg. És amikor az évad vége miatt ez a kapcsolat megszakad, az bizony fáj. Ezért érdemes áthívni másokat is a legközelebbi sorozatmaratonra, hogy legyen kikkel megbeszélni az évad végén a látottakat, és a hús-vér emberekkel lévő kapcsolataink se sérüljenek.
A sorozatnézés nagyon sok időt fel tud emészteni, amire van, hogy időpazarlásként tekintünk később. Emellett egy tévénézéssel töltött éjszaka fárasztó. Ahhoz, hogy elkerüld a megbánást és a fáradtságot, legközelebb állíts be egy limitet, hogy meddig nézed a sorozatot: például lefeljebb három óráig, vagy csak hat részt nézel. Ha erre odafigyelsz, akkor anélkül élvezheted a sorozatnézést, hogy el kellene szenvedned annak hátulütőit.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…