• Amerikában 1940 és 2009 között 4 százalékról 41 százalékra nőtt a házasságon kívül született gyermekek aránya
  • Új kutatások szerint ez a növekvő tendencia nagyban érinti a híres anyukákat is
  • A hírességek döntéseinek és véleményeinek erejét gyakran alábecsülik
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

1992-ben Dan Quayle alelnök kritikával illette az amerikai sitcom hősnőjének, (a Candice Bergen alakította) Murphy Brown karakterének döntését, aki a sorozatban gyereket vállalt házasság nélkül. A véleményét később kiterjesztette az „egész hollywoodi elitre”, és azzal érvelt, hogy az ilyen döntés megszégyeníti a hagyományos családi értékeket.
Dan Quayle kommentje felszította a vitákat arról, hogy a hírességek milyen mértékben befolyásolják az embereket, és ezáltal milyen mértékben járulnak hozzá a nukleáris család széteséséhez. Persze hozzá kell tennünk, hogy az elmúlt 40 év adatai alapján a hírességek még így is kevesebb házasságon kívüli gyereket hoznak világra, mint az Egyesült Államok többi lakója. Ez azonban csak egy része a válasznak.

„Ahhoz hogy kiderítsük, valóban több gyermekük születik-e házasságon kívül a hírességeknek, fontos figyelembe venni, hogy kihez hasonlítjuk őket” – mondja Hanna Grol-Prokopczyk, a Buffalói Egyetem szociológiai szakának egyetemi adjunktusa és az új tanulmány szerzője.

Grol-Prokopczyk tanulmánya többek között azt is vizsgálja, hogy a média milyen minőségben mutatja be közönségének a hírességek gyerekvállalását, és ezáltal miként növeli a hírességek befolyásoló erejét a civilekre. Ha a házasságon kívüli születések növekedését vizsgáljuk, általában a gazdasági és kulturális tényezőkre fókuszálunk, de Grol-Prokopczyk most befolyásoló faktorként az ismertségre koncentrált.
„Igazából senki sem tudja, hogy a celebek hogyan viszonyulnak a házasságon kívüli gyerekvállaláshoz – mondja. – Pedig ez fontos kérdés lenne. A hírességek döntéseinek és véleményeinek erejét gyakran alábecsülik.”
A People magazinnal együttműködve Grol-Prokopczyk elemezte az 1974 és 2014 között megjelent összes olyan címlapot, amelyik terhes hírességet vagy csecsemőt ábrázolt. A cikkek mellett felírta a címlapon szereplő híresség kapcsolati státuszát, a terhesség bejelentésének, majd a születésnek az időpontját is. Grol-Prokopczyk számára a People magazin megbízható adatforrásként szolgált a jelenség feltárásához.

Először is, a sztárokkal kapcsolatos hírek gyorsan és áthatóan terjednek szájról szájra. Egy országos felmérés szerint az amerikai felnőttek 74 százaléka már pár héttel a New York Timesban megjelent cikk után tudta, hogy Angelina Jolie dupla masztektómián fog átesni.
Másodszor, a People magazin az egyik legolvasottabb újság az Egyesült Államokban.
Harmadszor: az emberek továbbra is igyekeznek nem áldozatul esni a kitalált történeteknek és pletykáknak.
Bár Grol-Prokopczyk kutatása szerint a hírességeknek arányaiban kevesebb babájuk születik házasságon kívül, mint a teljes népességnek, azonban azt is állítja, hogy a két csoport összehasonlítása nem teljesen igazságos. „Ha összeveted a hírességeket a fehér bőrű amerikaiakkal – ami nem hülyeség, hiszen az elmúlt években a People magazin aránytalanul nagy számban ábrázolt híres fehér szülőket a címlapon –, azt láthatjuk, hogy a sztároknak ugyanakkora arányban születik gyermekük házasságon kívül.”
Az eredmények azonban visszavezetnek Quayle kilencvenes évekbeli kijelentéséhez, amikor összehasonlította a fehér bőrű hírességeket az egyetemet végzett civilekkel. Ebben az esetben a hírességek több „zabigyereknek” adtak életet, mint a többi amerikai állampolgár.

„Ha Dan Quayle szociális környezetére gondolunk, valószínűleg rájöhetünk, hogy a nukleáris családra a fehér középosztály jelenti a legnagyobb fenyegetést. Quayle szerint az „intelligens, jól megfizetett, karrierista nő” karaktere jelent veszélyt a családra – mondja Grol-Prokopczyk. Ezzel szemben megállapítások azt mutatják, hogy a hírességeknél több csecsemő született házasságon kívül, mint a fent említett, fehér diplomás nőknél.
Grol-Prokopczyk azt is megállapította, hogy a People magazin címlapján szereplő legtöbb híresség, aki házasságon kívül esett teherbe, egészen a baba születéséig nem ment férjhez. A kétezres évek közepétől azonban sokan eljegyezték egymást.
A „terhesesküvők” helyett Grol-Prokopczyk inkább a „terheseljegyzéseket” látja a lakosságnál. Ez persze nem csökkentette a házasságon kívüli szülések számát, azonban előre vetítette a nukleáris családok megmenekülését. Különösen a 2000-es évektől kezdve, egyre több terhességgel és szüléssel kapcsolatos hír szerepelt az újságokban. Ez főleg a fehér bőrű, középosztálybeli nőket bátorította a házasságon kívüli gyerekvállalásra.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…