• Míg a hamisítás jellemzően törvénytelen, a másolás nem az
  • A szerzői jogok nem védik a divattervezők munkáját a másolástól
  • A másolatok hozzájárulnak divattrendek kialakulásához
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Egy átlagos ember nem engedheti meg magának, hogy 1000 dollárért vegyen magának egy Gucci cipőt, de a fast fashion üzletekben vagy az online áruházakban ennek töredékéért be tudja szerezni az adott darab másolatát. Az ilyen másolatok eladása teljesen legális, nem úgy, mint a hamisítványoké. Az emberek gyakran összekeverik a két fogalmat, de a másolatok nem hamisítványok. A hamisítványok a márka logóját és szimbólumait is reprodukálják, ezért többnyire illegális a tevékenységük, míg a másolatoknak csak a kivitelezése hasonlít az eredetire. A másolatok elleni harc nagy küzdelem az amerikai divatiparban.

Miért legális a felső kategóriás divatmárkák terveinek lemásolása? Azért, mert a szellemi tulajdont védő jogok csak bizonyos terveket védenek meg. Le lehet védetni dalokat, filmeket vagy festményeket, de ruhaterveket nem. A szerzői jog, amely kizárólagos jogot biztosít egy művészeti termék terjesztésére, csak művészi vagy irodalmi műveket véd, hasznos produktumokat nem. Pedig egy ruhanemű ugyanannyira hasznos árucikk, mint egy művészeti termék…

Az amerikai alkotmány a kongresszusnak jogot ad a másolás megfékezésére, de csak akkor, ha ez elősegíti a kreatív iparágak fejlődését. Míg a legtöbb iparágban a tervek lemásolása valóban veszélyezteti a fejlődést, Christopher Jon Sprigman, az NYU jogi professzora szerint a divatiparban ennek az ellenkezője az igaz. Az teremti meg a trendeket, hogy lehetőség van lemásolni különböző luxusmárkák terveit, amit aztán piacra dobnak, és hatalmas mennyiségben eladnak. Amikor a másolatok száma elér egy bizonyos pontot, és a divatot diktáló embereknek elegük lesz a designból, egy új trendet kezdenek el követni. Ez folyamatos újításra ösztönzi a divatipart. Szóval nehéz megvédeni a divattervezőket a koppintástól, mivel nem egyértelmű, hogy ez mozdítaná elő a divatipar fejlődését. És jogi szempontból ez az egyetlen feltétel az, ami számít, még akkor is, ha a tervezők számára más szempontok is fontosak lennének.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…