• Egy stanfordi közgazdász szerint a populista politikusok hatalomra kerülése lett a gazdasági bizonytalanság fő okozója
  • Bloom és munkatársai becslései szerint egy bizonytalansági sokk akár 2,5%-kal is csökkentheti a GDP-t
  • A professzor a megoldást az egyenlőtlenségek csökkentésében látja
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Lehetséges, hogy Donald Trump meggondolatlan intézkedéseinek hatására elindul a hanyatlás útján az amerikai gazdaság?

Valószínűleg nem. De amennyiben a gazdaság veszít jelenlegi stabilitásából – figyelmeztet Nicholas Bloom –, akkor az amerikai elnök kiszámíthatatlansága valószínűleg csak rontani fog a helyzeten.

Bloom közgazdászként évek óta a bizonytalansági sokkok gazdasági hatásaival foglalkozik. Egyik fő megállapítása szerint a bizonytalansági sokkok – beleértve a gazdasági döntéseket érintőket is – felerősíthetik egy esetleges gazdasági recesszió mértékét. És Trump – Bloom szerint – jól láthatóan fokozza a bizonytalansági tényezőt.

Megjósolhatatlan intézkedések

A Trump politikáját támogatók és az azt ellenzők is egyetértenek abban, hogy az elnök intézkedései teljesen megjósolhatatlanok. Egy pillanat alatt meggondolja magát, de még ennél is gyorsabban váltogatja a tanácsadóit; ez pedig az elmúlt évek legszeszélyesebb elnökévé teszi.

A gazdasági helyzet krízisének esetében Trump kiszámíthatatlansága valószínűleg a kelleténél jobban megbénítaná a befektetőket és a cégeket, így azok nem tudnának gyorsan reagálni, ami késleltetné az ilyen helyzetekben kulcsfontosságú mentőintézkedések életbe lépését. De még ha nem is következik be semmilyen hanyatlás, ez a fajta szeszélyesség akkor is áldozatokat fog követelni – figyelmeztet Bloom.

A professzor szerint Trump megnövelte a bizonytalanság szintjét; ennek pedig a hosszú távú növekedés fogja kárát látni: érthető is, hogy miért. Egy hosszú távú befektetésekkel operáló vállalat esetében például ezek a befektetések nem lesznek túl csábítóak, ha nő a bizonytalanság mértéke: nincs ugyanis meg a biztonságos, kiszámítható politikai háttér, ami garanciát ad a befektetésre. A kelleténél nagyobb kockázatvállalást ugyanis egyetlen befektető sem szereti.

Egy új tanulmányban Bloom és munkatársai becslései szerint egy bizonytalansági sokk akár 2,5%-kal is csökkentheti a GDP-t – ez lényeges csökkenés, mivel az Egyesült Államok gazdasági növekedése évente éppen hogy 3%.

A kezdeti sokkot a gazdaságban egy teljesen alapvető dolog is kiválthatja, például a lakhatási költségek megnövekedése vagy a fogyasztói követelések csökkenése. De a bizonytalanság felerősíti a kiváltó okot/okokat, mert a cégek visszafogják magukat a befektetésben és a foglalkoztatásban, és ez tovább rontja a gazdasági aktivitást. A bizonytalanság aláássa a termelés növekedését is – amely a gazdasági növekedés alapköve –, mert lelassítja a tőke leghatékonyabb újraelosztását. A nagy cégek megállnak a növekedésben, de a kisebbeknek is csökken a befektetési hajlandóságuk – mindenki megbénul, akár a szarvas a fényszóró hatására.

Erős, de szeszélyes piac

Szögezzük le, hogy az Egyesült Államok gazdasági növekedése jelentős, és a részvénypiac is jelentősen megduzzadt Trump megválasztása óta. Trump azonban újra és újra piszkálja a befektetőket: gondoljunk csak arra, amikor igen harcias attitűddel megvámoltatta az importáló partnereket Kínától Kanadán keresztül egészen az EU-ig.

A Gazdaságpolitikai Bizonytalansági Mutató (Economic Policy Uncertainty Index) szerint – amely a médiában megjelenő hírek elemzésével állapítja meg egy bizonytalansági hatás erősségét –, az Egyesült Államokban a kereskedelmi szabályozások dinamikáját jellemző bizonytalansági faktor ötszörösére nőtt 2015 óta, így ez vált az egyik legerősebben befolyásoló bizonytalansági tényezővé.

Trump eddigi vámjai és a fenyegetések, hogy ennél még nagyobbak jönnek, újra és újra megzavarta a részvénypiacot. 2018 első felében Steve Liesman kimutatásai szerint a Dow Jones Ipari Átlag 7 nap leforgása alatt átlagosan 1,7%-kal zuhant, válaszolva ezzel Trump új vámkivetéseire. Ezek a zuhanások összeadva meghaladják a 700 milliárd dolláros piaci értéket. Bár a tőzsdeárfolyam később visszarázódott korábbi állapotába, a bizonytalansági tényező továbbra is magas szinten maradt.

Bloom becslése szerint a politikai bizonytalanság valószínűleg tovább fog növekedni az Egyesült Államokban és számtalan más országban is.

Az elmúlt 5 évben a gazdasági bizonytalanság fő okozója a politika volt, és ezt tovább mélyíti a növekvő ellenszenv a populista politikai szereplőkkel szemben. A professzor szerint ez a jelenség a növekvő egyenlőtlenségekben gyökerezik – az emberek dühösek, és ezért a radikálisabb nézeteket valló politikusokra szavaznak. Ha az egyenlőtlenségek nem enyhülnek, nincs rá sok esély, hogy változni fog a helyzet. Ha a népesség fele nem érez semmi pozitívat a szabadpiaci kapitalizmusból, akkor természetesen az intézményesült rendszerrel szembenálló politikusra fog szavazni.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…